Conservatorii lui Angela Merkel și social-democrații SPD încearcă să îi convingă pe votanți să nu voteze cu AfD, gruparea care a câștigat 13% din sufragii la alegerile din septembrie 2017 și a intrat în parlament, scrie reuters.com. Cel mai recent sondaj INSA a relevat că AfD acaparează 16% din preferințele votanților – depășind pentru prima oară SPD.
AfD dorește să nu-i alieneze pe votanți în zona de centru a politicii și a încercat în trecut să se dezică de PEGIDA, care susține mitinguri contra „islamizării”.
Mișcările PEGIDA (Patrioții Europeni Împotriva Islamizării Vestului) s-au diminuat din anul 2015, când a înregistrat vârful de popularitate, până în prezent. În urmă cu trei ani, 25.000 de susținători au participat la marșurile din Dresden, cerând oprirea fluxului de imigranți în Germania.
„Discutăm despre prezența PEGIDA în Dresden”, a declarat Joerg Meuthen, unul dintre liderii AfD, pentru Franfkurter Allgemeine Zeitung. „Ar trebui să cooperăm”, a spus el.
El își dorește ca membrii AfD să poată discuta cu cei PEGIDA la mitinguri și să afișeze simbolurile partidelor.
Orașul Dresden, care a aparținut fostului est comunist german a devenit un teren fertil pentru PEGIDA și AfD. În cadrul marșurilor, susținătorii PEGIDA au afișat sloganuri precum „Afară cu străinii din țară!”.
Totuși, Meuthen a recunoscut că ar putea exista probleme legate de asocierea cu Lutz Bachmann, unul dintre fondatorii aripii PEGIDA din Dresden, deoarece este considerat un om foarte dificil.
Bachmann, fost condamnat pentru posesie de droguri și tâlhărie, a renunțat pentru scurt timp la conducerea PEGIDA, după ce mass media a prezentat mai multe fotografii cu el deghizat în Adolf Hitler.
„Nu ne imaginăm o cooperare cu Bachmann”, a spus Meuthen. Alți lideri AfD au întors macazul. Cofondatorul Alexander Gauland a declarat pentru Stern că poate avea o legătură cu PEGIDA, dacă Bachmann se va retrage.
Alți simpatizanți AfD au fost criticați pentru declarații lor privind istoria germană. La începutul săptămânii, unul dintre avocații AfD a spus că Germania nu ar mai trebui să construiască memoriale pentru victimele regimului nazist.
Anul trecut, liderul AfD din statul estic Thuringia a cauzat un adevărat scandal după ce a criticat memorialul holocaustului din Berlin, numindu-l un „monument al rușinii”.
Miercuri, consiliul unei fabrici a producătorului auto Daimler a precizat că mai mulți neo-naziști au încercat să se infiltreze în companie.